Kuchnia to pomieszczenie, które wyróżnia się szczególną funkcją. To właśnie w tym miejscu powstają posiłki, przechowujemy żywność, a często także jemy. Kuchnia jest także miejscem spotkań z najbliższymi, dlatego przestrzeń powinna być zaprojektowana funkcjonalnie i komfortowo.
Projektowanie kuchni to proces, w którym powinna powstać kuchnia dostosowana do wymagań domowników. Wybór pomieszczenia, eleganckich mebli kuchennych czy sprzętów to wyzwanie, dlatego warto powierzyć projekt profesjonalistom, którzy stworzą przemyślany i spójny projekt kuchni w ulubionym stylu. Jak urządzić kuchnię?
Projekt kuchni należy zacząć od wyznaczenia pomieszczenia. W tym celu warto przeanalizować plan całego domu lub mieszkania i wybrać najlepsze rozwiązanie. Zasadą jest, aby kuchnia i jadalnia:
Strefy w kuchni powinny być zaprojektowane zgodnie z wykonywanymi czynnościami. Zasada ergonomii w kuchni ma szczególne znaczenie, ponieważ wpływa na komfort i bezpieczeństwo podczas przygotowywania posiłków i wykonywania innych czynności. Zgodnie ze sztuką architektoniczną ergonomiczne strefy robocze w kuchni powinny być zaprojektowane zgodnie z ruchem wskazówek zegara (dla osób praworęcznych). Dobrze zaprojektowana kuchnia powinna wyróżniać 5 stref roboczych. Są to:
Wszystkie strefy powinny być utrzymane w tej samej stylistyce. Dzięki temu wnętrze będzie spójne, a przebywanie w kuchni będzie sprawiało przyjemność. Kuchnia może być urządzona w stylu nowoczesnym, loftowym, rustykalnym, romantycznym czy skandynawskim. Projekt kuchni powinien uwzględniać Twój gust.
Dobry projekt kuchni nie tylko powinien wyglądać elegancko. Musi być także bezpieczny i praktyczny. Projektowanie wnętrz i mebli kuchennych to zadanie, które podczas prac powinno uwzględniać zasady trójkąta roboczego w kuchni.
Trójkąt roboczy to funkcjonalne ustawienie trzech najważniejszych elementów wyposażenia kuchni, czyli lodówki, zlewozmywaka i płyty kuchennej. Najlepsze projekty to takie, w których te urządzenia znajdują się możliwie najbliżej od siebie w odstępach, których długości tworzą kształt trójkąta. Jest to zasada, która ogranicza wykonywanie zbędnych kroków w trakcie przygotowywania posiłków, a dzięki temu zwiększa ergonomię pracy. Optymalnie, jeśli odstępy między lodówką, zlewozmywakiem i kuchenką wynoszą:
Zdarza się, że wprowadzenie zasady trójkąta roboczego do kuchni nie jest możliwe. Zwykle stosuje się wtedy inne układy kuchenne. W ten sposób powstają kuchnie w kształcie L, G, U, jednorzędowe czy dwurzędowe. Podczas projektowania kuchni można iść na różne kompromisy. Są jednak pewne zasady, których nie warto stosować: